måndag 21 januari 2019

Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket av Jonas Jonasson

Sabine kom förbi, såg att gubben lagt ifrån sig sin svarta platta. Han satt med armarna i kors och tittade med tom blick över savannen. - Vad tänker du på, Allan? sa hon. - För mycket, sa Allan. Alldeles för mycket. 

Allan Karlsson är äntligen tillbaka! Han har nu nått den ärofyllda åldern av 101 år.
Allan befinner sig med vännen Julius på Bali och lever livets lugna dagar. Tills det är dags för födelsedag. Allan tycker livet är lite tråkigt men när Julius styr upp en luftballongfärd så vänds det lugna livet upp och ner ännu en gång. En liten tur med luftballong tar vännerna till Nordkorea och Kim Jong-un, de blir hotade av Donald Trump och blir kompisar med Margot Wallström och Angela Merkel.

Jag fullständigt älskar Allan Karlsson och önskar att jag själv hade lite av hans personlighetsdrag i mig. Hans sätt att se på världen är bara underbart. Han räds ingenting och tar saker och ting som det kommer. Antingen går en plan i mål eller så gör det det inte. Det löser sig alltid på något sätt, eller så dör man. Det är inte mer med det :)

Boken är precis lika rolig och underhållande som Hundraåringen. Dock blir den lite långdragen, hade kunnat skippa det sista lilla äventyret, men annars så är den riktigt riktigt bra. Jag gillar också hur Jonas Jonasson väver in aktuella världshändelser i intrigen och väver in Allan på olika sätt. Helt fantastiskt bra.

Betyg: 4 av 5.

Tack Piratförlaget och Christina för recensionsexemplar.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar